A csajos hétvégén mindent megtudtam a napelem inverterről


Szerintem ezt a csajos hétvégét azóta próbáltuk összehozni, hogy az ikrek leálltak a szopizással – ami azért nem most volt, tekintve, hogy a 4. szülinapjukat ünnepeltük a héten. De hát, jobb később, mint soha, a lényeg, hogy Klárival végre eljutottunk 2 egész éjszakára Bükkfürdőre, kettesben kikapcsolódni. Az ikrekre az élettársam, Zsuzsa vigyáz, Klári kisfiára pedig a férje, Peti. Imádnivaló páros, első gimis szerelem – és 30 éves korukban is tart még. Tisztára mesébe illő!

Éppen túl voltunk egy tökéletes masszázson és a jakuzziban pihiztünk, amikor Klári mesélni kezdte, hogy napelem paneleket szereltetnek a tetőre. Én csak pislogtam a hirtelen témaváltástól, hiszen az előbb még a szobatisztaságról beszéltünk, de közbe se tudtam szólni, már fújta is. Petinek ajánlott egy céget a kollégája, akikkel ők is csináltattak napelem rendszert, és egyszerűen imádják, a villanyszámlájuk tényleg csupán filléres. Megnézték hát Kláriék a cég honlapját, és mindent megtudtak, amit csak egy ilyen rendszerről tudni lehet.

Kiderült például, hogy a köznyelv tévesen használja a napkollektor és a napelem kifejezéseket egymás szinonimájaként, ugyanis bár mindkettő a Nap energiáihoz köthető, mégis más a rendszer alapja, és a felhasználás is. A kollektor ugyanis a Nap melegét hasznosítja, míg a napelem a napfény elektromágneses sugárzásából nyer egyenáramot. És itt jön a képbe a napelem inverter, ennek a szerkezetnek a feladat ugyanis, hogy az egyenárammá alakított sugárzásból váltóáramot csináljon, a háztartásnak ugyanis arra van szüksége. Klári korábban nem is hallott a napelem inverterről, erre kiderül, hogy micsoda fontos feladata van!

A honlap nemcsak erre, hanem minden fontos információra kitér. A hálózatra kötött és a szigetüzemű rendszer különbségeire, előnyeire, hátrányaira, a helyszíni felmérésre, a kivitelezésre, a szerelésre, méretezés… arra, hogy a háznak milyen szempontoknak kell megfelelnie… Az alapvetően mindenkinek eszébe jut, hogy legyen jó tájolású, és lehetőleg ne árnyékolja le a szomszéd hatalmas diófája, de ezeken felül számít a dőlésszöge, valamint az is, hogy milyenek az időjárási adottságok. Egy porosabb részen, ahol mondjuk akár földút van, és kevés eső, nem biztos, hogy a természet megtisztítja eléggé a paneleket az optimális termeléshez.

Két tévhitre is felhívják a leendő ügyfelek figyelmét: az egyik, hogy a túltermeléssel pénzt lehet keresni. Lehetni éppen lehet, de a jogi és technikai dolgok miatt igen nagy valószínűséggel nem éri meg. Másik közkedvelt tévhit, hogy nem éri meg bővíteni a már meglévő rendszert, pedig érdemes ennek lehetőséget hagyni, és kihasználni, ha lehetséges.

Klári teljesen fel volt villanyozva, lelkesen bugyogtatta magát a jakuzziban és közben be nem állt szája. A lelkesedése rám itt átragadt, el is határoztam, hogy kipróbálom a weboldal árajánlatkérő űrlapját, aztán majd megbeszélem Zsuzsival, hogy mit szól az ötlethez. Nem csak a pénztárcánk, de a Föld is hálás lenne hosszútávon.