Szerencsénk volt a nyaralónkkal, de már otthon is napelem működik


A velencei-tavi nyaralónkat eleve úgy vettük, hogy szép, nagy napelem panelek ékeskedtek a kis házikó tetején. Minden nyáron, sőt, ősszel és már tavasszal is kihasználjuk, amikor jó idő van, és annyi időt töltünk ott, amennyit csak tudunk. Nagyon jó kis hely, gyönyörű a kert, van lehetőség bográcsozni, grillezni, sütögetni. Az a jó az egészben, hogy nem kell villanyszámlát fizetnünk, ugyanis a napelemek több energiát termelnek meg, mint amit a háztartási eszközök felhasználnak a működésük során. A maradék áram a hálózatra töltődik fel, amiért fizet a szolgáltató. Mivel nem ott lakunk a nyaralóban, így nem használunk fel annyi áramot, amennyit az inverter átalakít, úgyhogy nekünk ez tökéletesen megéri. Nagy szerencsénk volt, hogy napelemmel együtt a miénk lehetett ez a kis nyaraló. Annyira gazdaságos és praktikus a megújuló energiák használata, hogy a szüleim elgondolkodtak, hogy otthonra is be kéne szerezni napelemeket a háztetőre.

Kicsit viszont tartottak tőle, hogy nagyon drága lesz, és egyelőre nem tudtak több milliót kifizetni zsebből a napelem-rendszerre. Azért csak úgy kíváncsiságból utánanéztek, hogy mégis hogy megy ez a dolog, mik egyáltalán a feltételei a napelem telepítésének. Nagy meglepetésükre és örömükre találtak egy oldalt, ami napelem pályázatokkal foglalkozik és lehet is tőlük napelemet rendelni, mégpedig a napelempalyazatok.hu-t. Ezen az oldalon szerepelnek napelem rendszer pályázatok és elnyerhető támogatások, amikkel biztosan megtérülő lesz a beruházás. A szüleim nagyon megörültek ennek a lehetőségnek, mert hogyha elnyerik a 0%-os kamatozású hitelt, akkor csak 10% saját tőkére lesz szükségük. A hitelt a Magyar Fejlesztési Bank kínálja olyan magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek részére, akik szeretnék felújítani az épületeiket, javítani azok energetikai minőségét. Az elnyert összegből beszerezhetünk napelemeket, napkollektorokat, hőszivattyúkat, korszerűsíthetjük a fűtőrendszert, a hőszigetelést, és kicserélhetjük a nyílászárókat. Ez mind olyan eszköz, amellyel hozzájárulhatunk a gazdaságosabb háztartáshoz, ezzel védve a környezetet és csökkentve a számláinkat.

A pályázat célja a régi és elavult épületek energiahatékonyságának fejlesztése az előbb felsorolt módokon. A szüleim jelentkeztek a pályázatra és szerencsére el is nyerték. Sok szempontot figyelembe kell venni egy napelem-rendszer telepítésénél. Először is nem mindegy, kivel csináltatjuk: fel kell ismerni, hogy a kivitelezőnk elég alapos munkát végez-e. Erre könnyedén rájöhetünk a következőkből: egy jó, megbízható szakember nem ígér és nem tervez semmit, amíg nem látta a napelem tervezett helyét személyesen és nem beszélgetett el a lakókkal a fogyasztási szokásaikról és ezzel együtt az energiafelhasználásukról. Nagyon fontos beavatni a kivitelezőt abba, hogy a közel- vagy akár távol jövőben tervezünk-e nagyobb háztartási gépeket beszerezni, amik több energiát fognak fogyasztani, mint a háztartásunk eddig. Ha igen, akkor már előre akkora teljesítményű invertert kell felszerelni, ami fedezi a jövőben vásárolt gépek áramigényét is. Az inverter ugyanis az egész rendszer legköltségesebb eleme, ezért nem túl célszerű utólag kicserélni.

A mi kivitelezőnk egyértelműen megbízható, profi szakember volt: hosszasan, részletesen elbeszélgetett velünk a legfontosabb pontokról. Ezután megnézte a tetőszerkezetet, hogy alkalmas-e a napelem modulok felszerelésére, elég erős-e, hogy elbírja őket. Ezt a kritériumot megfelelőnek látta, valamint olyan részt kellett keresni a tetőn, amit nem árnyékol semmi. A délkeleti/délnyugati tájolás is fontos. Szerencsére végül a házunk minden feltételnek megfelelt, úgyhogy minden készen állt a napelemek telepítéséhez.