A klímával való fűtés előnyei


Amikor valahol kiveszek egy szobát, legyen az szálloda, vagy egy panzió, fontosnak tartom, hogy megismerjem a helyet. Érdekelnek az olyan apró „kulisszatitkok”, mint pl. milyen evőeszközök vannak az étkezőben, honnan van a tusfürdő a zuhanyzóban, vagy éppen hogyan fűtenek. Néha az agyára megyek az adott szállásadónak, de van, amikor egész érdekes dolgokat tudok meg. Legutóbb például azt tudtam meg, hogy mik a klímával való fűtés előnyei.

Egy kicsit hosszabb időre jelentkeztem be a nálam megszokottnál. Általában 1-2 napot töltök el egy szálláshelyen, de legutóbb úgy éreztem, hogy jobb, ha hosszabb időre elvonulok. Közel két hétig élveztem egy panzió szeretetét, távol a főváros zajától, szagától, nyüzsgésétől. Úgy éreztem, tovább is el tudnék itt lenni, de a szabadságom sem végtelen, ha pedig szólít a kötelesség, nincs idő lustira. Mégis sok érdekes ismerettel gazdagodtam a maratoni pihenés alatt. Mivel egyedül mentem, így sűrűn kerestem mások társaságát, és igyekeztem mindenkivel beszélgetni egy kicsit.

Beszélgetőpartnereim között akadtak vendégek, és persze a panzió dolgozóit sem hagytam unatkozni. Bár lehet, hogy néha örültek volna, ha nem zargatom őket, ezt azonban nem adták egyértelműen a tudtomra.

A nyaralásom alatt nem volt mindig töretlenül jó idő, pár napra beköszöntek a szürke, esőfelhők, és hozták magukkal a hideget. Kicsit vacogtam, és elkezdtem keresni egy alkalmazottat, aki talán tud segíteni abban, honnan tudnék fűtést varázsolni. Elmondták, hogy a szobámban lévő klímában találom majd meg a megoldást. Annyira nem értek ezekhez, nem is tudtam, hogy klímával lehet fűteni is, így meglepve kértem, hogy ugyan mutassák meg, hogyan kell. Éreztem, hogy ebben a helyzetben most én tűnhetek a butának, de aztán elmagyarázták, hogy fűtésre alkalmas klímákat szereltek be a panzióba.

Megtudtam azt is, hogy a klímával való fűtés azért előnyös, mert alkalmazható kiegészítő fűtésként, és teljes értékű fűtésként is. Mivel összességében nem olyan rossz a panzió helyzete fűtés terén, így náluk ez kiegészítő fűtésként van jelen. Jó megoldásnak tartják, mert így minden szobában egyénileg tudják szabályozni a lakók a hőmérsékletet, nincsen abból veszekedés, hogy valakinek túl meleg mondjuk a 22-23 fok, más pedig annyiban még jéggé fagy. A klímával való fűtéssel sok kellemetlenség elkerülhető.

Nekem ez teljesen az újdonság erejével hatott, éppen ezért felírtam magamnak a témát, hogy jobban utána tudjak majd nézni. A segítőkész alkalmazottat megkérdeztem, hogy esetleg tud-e javasolni valakit arra az esetre, ha én is egyszer klímát szereltetnék be otthonomba. Elmondta, hogy emlékei szerint a Fábián Group Kft. munkatársaival léptek kapcsolatba, amikor a panzió szobáit klímával szereltették fel, és nem csalódtak a cégben, így örömmel ajánlja. Megadta a weboldalt is, ahol mindenről tudok tájékozódni. A biztonság kedvéért ezt is felírtam, nem szeretek sokáig keresgélni valamit, ha tudom, hogy van egyszerűbb módom is megtalálni azt.

A nyaralásom ideje alatt pihentettem a témát, csak élveztem a panzió adta kényelmeket, illetve hűvösebb napokon kihasználtam a klíma melegét. Ez a pár nap jó volt arra is, hogy megtapasztaljam, mennyire megfelelő számomra, és milyen könnyű a kezelése. Komolyabban elgondolkodtam azon, hogy otthonra is beszereltessek klímát, de egyelőre a kikapcsolódással foglalkoztam.

Miután véget ért pihenőm, és visszamentem munkahelyemre, máris aktuálissá vált a klímával való fűtés témája. Azt tudni kell, hogy egy irodaházban dolgozom, ahol nem kevés iroda található. Több cég bérel ott irodákat, és mivel a mi cégünk nem éppen picike, már bőven vannak kibérelt helységeink. Szokott lenni olyan probléma, hogy elromlik a fűtés, és hosszabb távon ez kellemetlenné tudja tenni a munkavégzést. Gondoltam, talán nem váltom meg a világot, de azért teszek egy próbát, és beültem a főnökhöz. Megijedt, hogy valami komoly dologról akarok beszélni így rögtön a pihenő után, ugyanis volt már rá példa, hogy egy másik, a nyaralásból visszatérő kolléga már csak a felmondási papírokat jött kitölteni. Megnyugtattam, hogy semmi ilyenről nincsen szó, csak lenne egy ötletem a kellemesebb munkavégzés érdekében. Mivel a főnök amúgy is szereti kézben tartani a dolgokat, és próbál a lehetőségekhez mérten kedvében járni az alkalmazottaknak, végighallgatott.

Láthatóan érdekelte, miért vetem fel a klímával való fűtés lehetőségét. Persze elmeséltem, hogy nem csak úgy hirtelen találtam ki, ugyanis volt szerencsém megtapasztalni a működését és hatékonyságát. Sosem jutna eszembe valamiről úgy prédikálni, hogy bele se szagoltam. Ekkor pedig ő nyugtatott meg, hogy nem ismeretlen neki a dolog, már gondolkodott is rajta, csak nem akarta megbolygatni a hétköznapokat, meg igazából nem tudta, kivel beszéljen erről. Így pont kapóra jött az, hogy én felvetettem a témát.

Javasoltam neki, hogy nézzünk rá a cég weboldalára, és ha úgy látja jónak, vegyük fel a kapcsolatot a Fábián Group Kft. munkatársaival. Nem ellenezte az ötletet, sőt, úgy láttam, hogy nagyon is ráállt a klíma dologra. Végignézte a weboldalt, a lehetőségeket. Belevont a mókába engem is, mutogatta azokat a klímaberendezéseket, amikkel ő szimpatizál. Mondta, hogy igazából nem erőlteti azt sem, hogy minden irodába ugyanolyan készülék kerüljön, ha esetleg van olyan márka a kínálatban, amit én előnyben részesítek, akkor szívesen benevez rá. Azt azért halkan megsúgta, hogy ez az opció csak a stabilabb emberek számára él, mert aki mondjuk még csak próbaidőn van itt, vagy nagyon kilóg a lába, felesleges, hogy beleszóljon ezekbe. Bár azt is biztosra veszem, hogy sokuknak mindegy a márka, csak jó legyen a berendezés. Mindenesetre megnyugtató volt a tény, hogy van lehetőség választani, illetve jó tudni, hogy több márka kínálata között is válogathatunk.

Talán pont a kiválasztás tartott a legtovább, ugyanis figyelembe kellett venni azt is, hogy mekkora térben kerül beüzemelésre a klíma. Ebben amúgy segítséget is kérhetünk a Fábián Group Kft. munkatársaitól, így annyiban maradtunk, hogy ha nem megfelelő teljesítményű készüléket választunk, akkor úgyis eligazítanak minket a klímatengerben.

Azt nem kellett részleteznem a főnöknek, hogy miért is éri meg a klímával való fűtés, ugyanis azokkal a tényekkel, hogy egy megbízható és hatékony rendszerről van szó, már nem volt neki újdonság. Ő kicsit jobban képben van a dolgokkal, mint én, így én végülis csak azt a kevéske pluszt adtam meg, ami már egy gondolat szinten létező ötletet a megvalósítás felé terelt.

Őszintén szólva, megtisztelőnek éreztem, hogy részese lehettem egy ilyen komoly lépésnek a cég életében. Tudom, hogy sokaknak ez nem nagy szó, de én mégis arra tudok gondolni, hogy most nem csak magamért tettem valamit, hanem a kollégáimért, és a kellemesebb munkakörnyezetért is.

Miután felvettük a kapcsolatot a Fábián Group Kft.-vel, már ment minden, mint a karikacsapás. Sikerült ezt az egész klímatörténetet úgy időzíteni, hogy pont egy nyugalmasabb időszak következett a cégünk életében, így nem törte meg igazán a mindennapi rutint a klímaszerelés.

Ez a történet persze ismét megérne legalább egy novellát, de én úgy érzem, hogy a happy enden van a hangsúly.

A két hetes kiruccanásom több szempontból is jól végződött. Nem csak kipihentem magam, hanem a klímával való fűtés előnyeit is megtapasztalhattam, ezáltal egy kicsit megváltoztathattam a munkahelyemet is.