Az egri kirándulás nem csak kellemes, hanem eredményes is volt


A múlthétvégén ellátogattam Egerbe. Még csak egyszer jártam ebben a városban, de már akkor is nagyon megfogott. A hangulatos utcák, a kedves kis házak, a szép épületek, a komoly történelmi múlttal rendelkező vár, mind elbűvöltek engem. Sikerült nagyon jó szállást találnunk, egy otthonos panzióban töltöttük a két éjszakát.

Egerben nem csak a várost néztem meg, hanem találkoztam az egyik középiskolai osztálytársammal is, akivel régen nagyon jó barátok voltunk. A középsuli után nem sokszor nyílt alkalmunk a találkozásra, de a közösségi oldalaknak köszönhetően tudtam azt, hogy a srác Egerbe költözött. Az alkalmat kihasználva, írtam neki, hogy a hétvégén én is a városban leszek, találkozhatnánk. Beni természetesen nem ellenkezett, megbeszéltük a találkozót.

A régi barátomra én egészen máshogy emlékszem, teljesen megváltozott az elmúlt években. A srác egy elképesztően menő motorral érkezett az étterembe, bőrruhában, divatosan beállított hajjal. A pasi nagyon meglepett, jelentős átalakuláson ment keresztül, természetesen pozitív irányba.

Az általános megbeszélnivalók után egyből a motorokra tértem át, mivel már jó ideje gondolkodom rajta, hogy le kellen tennem a motoros jogosítványt. Beni örömmel mesélt a kétkerekűkről, valamint a motoros jogosítvány megszerzésének menetéről. A beszélgetésünk csak mindinkább azt erősítette meg bennem, hogy valóban szükségem van arra a jogsira, érdemes megcsinálnom. Az elhatározás tehát már megvan, az egyetlen akadály a pénz. Beni az anyagiakról persze nem tudott pontos adatokat mondani, hiszen nem tegnap szerezte meg azt a jogsit, de megígérte, hogy küld egy linket, ahol minden lényeges infót beszerezhetek.

Mire hazaértem a srác már el is küldte a https://motorjogositvany.com/arak linket, amiről beszélt. Az oldalon pontos információkat kaptam a motoros jogosítvány árairól. Első olvasásra nagyon elszomorodtam, hiszen sok mindent kell megfizetni, amik összeadódva elég komoly kiadásnak számítanak. De természetesen a motoros iskoláktól függ, hogy pontosan mennyi pénzt kérnek el a diákjaiktól. A tanfolyamok ára nincs törvényileg szabályozva, a vizsgadíjak viszont igen. Eszerint a KRESZ vizsga 4.600 forint, a rutinvizsga 4.700 forint, a forgalmi vizsga pedig 11.000 forint. Tehát ez a 20.300 forint stabil összeg, amit mindenképp ki kell fizetni, ettől semmiképp nem lehet eltekinteni.

Az A kategóriájú motoros jogosítvány kerül a legtöbb pénzbe, hiszen ez a legmagasabb szint, ezzel a jogsival minden típusú motor vezethető. Érdemes lenne ezt a jogosítványt megszereznem, hiszen ha nem is ilyen kategóriájú motort vásárolnék először, akkor is jobban megéri ez. Azért gondolom így, mivel ha időközben nagyobb motort szeretnék vásárolni, nem kellene ismét a vizsgával, valamint a tanfolyamokkal bajlódnom. Abban biztos vagyok, hogy először A kategóriájú motort nem vennék, hiszen rendkívül fontos a fokozatosság elve, miszerint lépésről-lépésre kell haladni a nagyobb gépek felé. Nem ajánlott egyből a legnagyobb járgányra felpattani, mivel a tapasztalatlan sofőr könnyen elveszítheti az uralmat a motorja fölött. Ez pedig akár halálos balesetekhez vezethet.

Az legnagyobb kategóriájú jogosítvány megszerzéséhez a teljes tanfolyam díja, a vizsgákkal együtt 120-130 ezerről szokott indulni, de eljuthat akár az 150 ezerig is. Tehát a korlátlan jogosítványnak elég borsos az ára.

Ahogy haladunk a kisebb gépek felé, az árak is csökkennek. Az A2-es jogsi a második legnépszerűbb, és 120-140 ezer körül mozog az ára, de vannak olcsóbb, 90.000 forintos ajánlatok is, és ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy rosszabb az oktatás minősége. A következő, az A1 kategóriára szóló tanfolyamok 80.000 forinttól kezdődnek általában és 120.000-ig mennek el. A legalacsonyabb szint pedig az AM, tehát a robogók. Ez maximum 80.000 forintba kerül. Ehhez a jogsihoz nem tartoznak nagy elvárások: minimum 14 évesnek kell lenni, és nincs szükség orvosi alkalmassági igazolásra, se alapfokú iskolai végzettségre.Az említett összegekben a törvényileg meghatározott vizsgadíjak is benne vannak.

A tanfolyamok és a vizsgák díja mellett sajnos még egyéb kiadásokra is kell számítani, hiszen a megközelítőleg 10. 000 forintos elsősegély tanfolyam, valamint a 7.200-as alkalmassági vizsgálat is hozzáadódik az előzőleg említett összeghez.

A motoros iskolák elvárják, hogy a tanulóik rendelkezzenek a megfelelő ruházattal: bukósisakkal, térdvédővel, esetleg megfelelő protektorokkal ellátott motoros nadrággal, motoros kabáttal, dzsekivel, kesztyűvel, valamint zárt, magas szárú cipővel. A tanulómotor mellett sok iskola biztosítja a felszerelést is, azonban nem ajánlott más ruházatával motorra ülni. Baleset esetén nagyon sokat számít a védőfelszerelés, emiatt érdemes saját kellékeket beszerezni.

A https://motorjogositvany.com/arak oldalon megtudtam, hogy viszonylag olcsón, kedvezménnyel is beszerezhető a motoros felszerelés. Mindehhez csak le kell tölteni a weboldalról a kuponokat, amik a SHOX Motoros Áruházban levásárolhatók, amennyiben egy évnél nem régebbi motoros jogosítvánnyal rendelkezel, vagy a megkezdett tanfolyamodról szóló papíroddat, például kitöltött jelentkezési lapot, számlát, vagy akár jelentkezést megerősítő visszaigazoló e-mailt fel tudod mutatni a boltban. A weboldalról akár negyvenkilenc, 10.000 forint értékű kupon is letölthető. A kuponok összesen tizennégy márka termékeire használhatók fel, és szinte minden motoros felszerelés vásárolható velük.

A kuponoknak köszönhetően tehát legalább a felszerelés nem kerül olyan sok pénzbe, azonban a tanfolyam, illetve a vizsga nagyon költséges. Még el kell rajta gondolkodnom, hogy bevállalom-e ezt.