Mi is a padlófűtés mellett döntöttünk!


Múlt hónapban a barátommal, Pistivel elutaztunk két hétre egy romantikus panzióba nem messze a budai hegyekbe. Jó volt egy kicsit kipihenni az elmúlt hónapok fáradalmait. Épp a három hónapos felmondási időmet töltöttem a munkahelyemen és a főnököm mindenféle plusz feladattal halmozott el, sokszor több órát kellett kötelezően bent maradnom, holott előtte ilyen sose fordult elő, mindig volt lehetőségem home office-t kérni. Tipikus, hogy ilyenkor mindent a felmondott dolgozóval akarnak elvégeztetni, hisz szerintük „már minden mindegy” ilyen esetben. Ha egyszer vezető pozícióba kerülök, én megpróbálok majd mindig korrekt lenni az alkalmazottaimmal. Visszatérve a kiruccanásra, már alig vártam, hogy két teljes hetet nyugalomban tölthessek Pistivel. Másfél éve vagyunk együtt és eddig minden tökéletesen működik a kapcsolatunkban. Fél éve költöztünk össze és már tervezgetjük a házasságot is.

A padlófűtés varázsa

A szoba, amit kaptunk, igazán takaros volt, pont egy szerelmespárnak való. De ami a legjobban tetszett benne, az a padlófűtés volt. Mivel eléggé fázós vagyok, ezért pont nekem való ez a fűtési rendszer. Jó érzés a kellemesen meleg padlón járkálni, a lakásunkban jéghideg a kövezés és zokni nélkül ki sem kelek az ágyból sosem. Pistit szerettem volna rávenni, hogy csináltassunk nálunk is ilyet, ezért célozgatni kezdtem rá. Természetesen ő rögtön rájött, hogy mi a célom, túlságosan ismer, azt mondta. A lakásunkban konvektorok biztosítják a fűtést, de nem szuperálnak túl jól, mivel igen magas a belmagasság. Pisti is sokszor panaszkodott már, hogy télen, nagy hidegben nem fűtenek eléggé, ezért hajlandó volt megbarátkozni a padlófűtés gondolatával. Végül megbeszéltük, hogy szeretnénk belevágni. Mivel senkit sem ismertünk, akinek lenne tapasztalata ebben a témában, azt találtuk ki, hogy megkeressük a szálloda vezetőjét és megkérdezzük tőle. A szállodavezető elárulta, hogy az elektromospadlofutes.info/szereles oldalán megtalálok minden információt, ami alapján el tudunk indulni az otthoni padlófűtésünk beszerelése kapcsán. Kiderült, hogy a szálloda is velük csináltatta a rendszert, és csak jót tudott elmondani róluk. Visszatértünk a szobába és Pistivel közösen ellátogattunk a weboldalra.  Úgy tűnt, egy igazán kiváló céget ajánlottak nekünk, eléggé profinak tűntek. Kiderült, hogy három lépésben zajlik náluk a folyamat. Először kijönnek és felmérik a terepet, második lépésként a mi feladatunk lesz, hogy a burkolatot felszedessük és utolsó munkafolyamatként következik majd a szerelés. Tisztában voltunk vele, hogy ez egy időigényes munka lesz, ezért megbeszéltem anyukámékkal, hogy amíg csinálják a lakást, addig hozzájuk költözünk. Szerencsére ikerházban lakunk és ők vannak mellettünk, így nem kellett messze menni. A nyaralás alatt nem akartunk belevágni az ügy intézésébe, hisz pihenni jöttünk ide, ezért megvártuk a nyaralás végét és csak otthon kezdtük el a szervezést.

A munkálatok megkezdése előtti teendők

Miután hazaértünk és ott átbeszéltük, mely szobákat szeretnék ellátni padlófűtéssel, felhívtam a céget és elmondtam nekik az elképzeléseinket. Fontos volt elmondani, hogy mi csak kiegészítő fűtésként szeretnénk használni ezt a technológiát, csak ennek tudatában tudják elkezdeni a helyszíni felmérést. Megbeszéltem velük egy mindenki számára megfelelő időpontot, amikor ki tudnak jönni hozzánk a feladat elvégzése miatt. Reménykedtem, hogy elvállalják a munkát, hisz nem akartam még egy telet végigfagyoskodni a lakásban és pokróccal a hátamon ülni főzni a konyhában. Miután eljött a felmérés napja és kijöttek a szakemberek, megállapításra került, hogy alkalmas a terület a munkára. Ezután egy villanyszerelővel konzultáltam annak érdekében, hogy kiderüljön, az elektromos vezetékek megfelelőek-e az ilyen fűtés biztosítására. Mivel pozitív választ kaptam,  és pár nap múlva a padlófűtéssel kapcsolatban is megküldték az ajánlatot, elkezdhettem intézni a burkolat felbontását, amire cég elég időt adott. Mivel az nem az ő feladatuk volt, ezért felhívtam a volt kollégámat, Katit, akinek a férje egy építőipari cégnél dolgozik és megkérdeztem, nem tudnának-e ők kijönni és megoldani ezt a problémát. Szerencsére András, a férje és még pár munkatársa elvállalták a melót és pár nap múlva kijöttek hozzánk megkezdeni a bontást. Mi addigra elpakoltunk mindent a szobákból és ideiglenes átcuccoltunk anyáékhoz. A szerelés megkezdésének napja előtt felhívott a cég, hogy érdeklődjenek, minden készen áll-e a munkálatok megkezdéséhez. Mivel igennel válaszoltam, másnap nekiálltak a szerelésnek.

A legkorrektebb cég, akivel valaha találkoztunk

A bontás és a fűtés szerelése alatt ahogy már korábban írtam, a szüleimnél laktunk. Nem a legjobb lakótársak, az igaz – apu nagyot hall, aztán éjjelig üvölteti a tévét, nehéz volt elaludni tőle – de hálás voltam nekik, hogy befogadtak minket. Megpróbáltunk Pistivel szinte mindenbe besegíteni nekik – elmentünk bevásárolni, szinte minden nap főztem valamit – csak hogy ne legyünk nagyon a terhükre. Néha átnéztünk hozzánk, hogy megtekintsük, hogy állnak a munkások a melóval, de mindig mindent rendben találtunk, megfelelő tájékoztatást kaptunk a munkafeladatokról. Így telt el az a kis idő, míg nem egyszer csak átkopogott az egyik melós, hogy befejezték a padlófűtés szerelését, hazamehetünk. Kíváncsian nyitottunk be a lakásba, hogy megnézzük a végeredményt. Minden korrektnek tűnt, az egyik munkálatokat végző úr elmondta, hogy minden készen van, ki is próbálhatjuk, de a visszaburkolás ismételten a mi feladatunk lesz. Elmondta még, hogy ez amorf fűtőszőnyeg, ami beszerelésre került, gyakorlatilag évtizedeken keresztül képes működni anélkül, hogy meghibásodna, ezért célszerű ezt a fűtési módot választani az embernek, ha egy megbízható fűtési rendszert szeretne magának. Mivel Andrásék ígéretet tettek, hogy megcsinálják a visszaburkolást is, így nem volt azzal sem semmi probléma.  A számlát megkapva örömmel nyugtáztuk, hogy nem történt áremelkedés, az árajánlatban szereplő összeget számlázták ki nekünk. Ez a cég igen megbízható és alapos munkát végzett nálunk és nem vertek át esetlegesen felmerülő kamuköltségekkel sem, így bátran ajánlom mindenkinek, aki épp gondolkodik a padlófűtésen, vagy esetleg annak beszerelése előtt áll, de még nem talált alkalmas céget a munka elvégzésére.